דרך הנוף החוצה את יער מיתר ועולה ליתיר מלווה בחלקה את גדר הביטחון וחושפת תוך כדי כך את נופי דרום הר חברון ואתרים רבי-עניין
הרי חברון משתפלים דרומה לעבר בקעת באר שבע. דווקא כאן, בגבול המדבר, נטעה קק"ל את גוש היערות הגדול בישראל: יער יתיר, המשתרע על כ-40,000 דונם. קק"ל גיוונה את היער והוסיפה לעצי המחט מינים מיוחדים של עצי איקליפטוס, ובהם איקליפטוס טורקוואטה, המצמיח פרחים גדולים ואדומים, ומטעים של עצי בוטנה (פיסטוק).
מדרכי היער יש תצפיות מרהיבות על מדבר יהודה, בקעת ערד ודרום הר חברון. במקומות המתאימים לעיבוד חקלאי, בין חלקות היער, מעבדים תושבי הסביבה מטעי פרי נשירים וכרמים.
בזכות היובש והרום הרב, כ-600 מ` מעל פני הים, מזג האוויר נעים יחסית גם בקיץ. דרך הנוף עבירה לכל רכב ובחלקה חופפת את "שביל ישראל".
כיצד מגיעים?
לבאים מצומת להבים כביש 31 בצומת שוקת פונים שמאלה בכביש באר שבע–חברון (כביש 60). מגיעים ליישוב מיתר. שם זה נקודת הכינוס
המסלול
לפני שנצא לדרך נספר שהיישוב מיתר נוסד בשנות ה-80. שמו סמלי: מיתר הוא החבל שבו קושרים נוודי המדבר את יריעות האוהל ליתדות ומחברים אותן לאדמה. קק"ל החלה בנטיעת יער מיתר בראשית שנות ה-80. היער עוטף את היישוב ואפשר לצאת אל שבילי הטיול שבו היישר מהשכונות.
סמוך לכניסה ליער נמצא גשר הנטוי על נחל חברון בכביש חברון–באר שבע. הגשר הזה רשם פרק במלחמת העצמאות, ביום שלאחר כיבוש באר שבע (23 באוקטובר 1948). כוח משימה מהגדוד התשיעי של חטיבת הנגב, בפיקודו של סרן גרשון דובנבוים ("דבמבם"), נשלח לפוצץ את הגשר כדי לבלום תקיפת נגד אפשרית של כוחות הצבא המצרי שהיו באותה עת בהר חברון. במהלך הפעולה נפגע גרשון דובנבוים מכדור שפגע בו. הוא פונה לבית חולים ברוחמה אך יומיים אחר כך מת מפצעיו. ביום הזיכרון לחללי צה"ל תשס"ז (2007) הונצח דבמבם בגשר הנושא את שמו.
נסיעה קצרה בדרך הנוף מביאה אותנו לחניון הפרוסופיס. שמו העברי של הפרוסופיס הוא ינבוט. אצלנו צומח בר ינבוט שיחני, שהוא צמח רע בשדות. באמריקה הינבוט הוא המקבילה של מיני השיטה שלנו והוא צומח כעץ לכל דבר. ביער יתיר נטעו עצי ינבוט שמקורם באמריקה, והם הצליחו יפה עד כדי כך שקק"ל הציבה שולחנות פיקניק בצל ינבוטים. המקום הפך לאחד החניונים האהודים ביותר על תושבי מיתר.
תוואי "שביל ישראל" בקטע זה הוסט מעט דרומה לחניון הערוץ, קרוב יותר ליישוב מיתר. בחניון יש ברזי מים ומטיילי ישראל מוזמנים לנצל אותו לחניית לילה. הקרבה למרכול של מיתר מסייעת להצטיידות לקראת המשך הצעידה בשביל.
דרך הנוף עוברת למרגלות הר חירן (ג`בל אום אל-חיראן). בראש ההר נמצאת חורבת חירן ובה שרידי יישוב מהתקופה הביזנטית. אחר כך הדרך חוצה את נחל אשתמוע, מיובלי נחל חברון היורד לנחל באר שבע ומשם לנחל בשור. בחורף כדאי לעצור כאן, לצעוד מעט במורד הנחל וליהנות ממראה גבי המים שבמקום.
הדרך חוצה את נחל אשתמוע (ואדי אל חליל), ערוץ בעל אגן ניקוז גדול, המתחיל את דרכו באזור יטא, ואי לכך מסוגל בחורף להזרים בערוצו לא מעט מים. דרך הנוף פוגשת בנחל ממש ליד גדר ההפרדה, כך שבקטע זה היא הופכת למעין דרך פטרולים חדשה. מכיוון שכך, דיפנו את ערוץ הנחל באבנים גדולות למניעת היסחפות הדרך, ועל זה שפכו דרך אספלט צרה, כדי שגם מכוניות פרטיות יוכלו לחצות את הנחל.
הדרך מטפסת על רכסי הגבעות בחפיפה עם "שביל ישראל" ומגיעה לחורבת יתיר (623 מ`). חונים למרגלות החורבה ויוצאים לסיור רגלי קצר בחורבה. מקובל לזהות בחורבה את עיר הלוויים יתיר, מקום שנזכר גם במפת מידבא (המאה השישית לספירה). בתקופת המקרא הייתה יתיר עיר מקלט, שבה יכלו רוצחים למצוא מקלט בלי לחשוש לחייהם. רוב השרידים הנראים כאן הם מהתקופות הביזנטית והערבית, וביניהם שרידי שתי כנסיות, מבני מגורים, בורות ומערות, קברים וגתות. בעבר עוד ניצבו כאן שני מבנים של קברי שיח`, אחד מהם לכבודו של שיח` ע`תיר, קדוש מקומי ששמו שומר על צליל השם המקורי של האתר. ממרומי החורבה נפתחת תצפית נאה אל נופי הרי חברון.
כמה דקות נסיעה יביאו אותנו אל הדרך הסלולה, החוצה את יער יתיר. כדאי לפנות ימינה ולהיכנס לביקור במצודת היערנים.
מצודת היערנים
מצודת היערנים היא מה שנותר מ"כפר יערנים" שקק"ל הקימה למענם של נוטעי יער יתיר ומשפחותיהם. הבית נבנה כמצודה, משום שבאותם ימים היה יער יתיר אזור ספר והמבנה המבוצר העניק ביטחון ליושביו. אחרי מלחמת ששת הימים השתנה הכול. יער יתיר נפתח למטיילים ואגף החינוך של קק"ל ניצל את המקום לאכסון משלחות נוער וקבוצות שעבדו ביער וטיילו באזור. עתה משמשת המצודה כמרכז של עובדי היער, והגג שלה, הפתוח לכול, מעניק תצפית מרהיבה על הסביבה.
בינתיים נולד למקום תפקיד נוסף. טלילה ליבשיץ, רכזת קהילה ויער בקק"ל, יזמה יחד עם היערן עבד אבו-אלגיאן את הפעלתו של חדר אירוח מיוחד. החדר ניתן ללא תשלום למטיילי שביל ישראל. בחדר יש ארבע מיטות, מקלחת ושירותים והמטיילים רשאים להשתמש בשירותי המטבח בשירות עצמי. כדאי להיעזר בספר המבקרים שבמקום וללמוד מעצות שמטיילים השאירו אחריהם. חובבי בישולי השדה ימצאו בספר גם מתכונים.
אפשר לסיים את הטיול כאן או באחד החניונים הסמוכים למצודה. מי שרוצה להמשיך בטיול מוזמן לנסוע בדרך היער הראשית (הדרך הסלולה) למצפור קריות. אנא, שימו לב: הדרך חולפת ליד בית הכנסת הקדום בחורבת ענים. בבית הכנסת נערכו לאחרונה חפירות ארכאולוגיות והוא טרם הוכשר לביקור. אנא, למען בטיחותכם, אל תיכנסו לאתר זה עד להודעה חדשה.
קובץ המסלול
מפה של המסלול
טיסה מעל המסלול - מומלץ
בקישור המצורף
הבהרה:
רוכב המצטרף לטיול מצהיר כי הינו רוכב מנוסה ברכיבת שטח, מכיר את סוג המסלול של טיול זה, רכב בעבר במסלולים באותה דרגת קושי למסלול טיול זה, מודע לסיכונים הכרוכים ברכיבת אופניים בכלל וברכיבת שטח בפרט, ודואג לכך שבעת הרכיבה הוא יהיה במצב גופני המאפשר רכיבה, מצויד בכל הציוד הנדרש, כשהציוד והאופניים במצב תקין. כל רוכב המצטרף לטיול עושה זאת על אחריותו הבלעדית, כשהוא מודע לכל הסיכונים אליהם הוא חושף את עצמו בהצטרפו לטיול, ולא מסתמך עלי בכל אופן שהוא בכל הנוגע לרכיבה בטיול. לא תהיה לי כל אחריות כלפי אף רוכב אחר לכל נזק אם חלילה יגרם לו בטיול, בגוף או ברכוש, ואין לראות בניסיוני או במקצועיותי ברכיבת אופניים כמטילים עלי אחריות כלשהי על מוביל הטיול אבי מור .